«Берекелі Қырман» атты семинар кеңес өтті

Бүгін Жетісайда А.Қалыбеков ауыл округінде орналасқан «Али» шаруа қожалығының егістік алқабында Түркия мемлекетінен келген тұқымдық шиттердің өнімділігін таныстыру мақсатында, «Берекелі Қырман» атты семинар кеңес болып өтті.
Семинар кеңеске, Түркістан облысы мәслихатының төрағасы Н.Әбішов, Жетісай ауданының әкімі С.Мамытов, Жетісай ауданының мәслихат төрағасы М.Касымов, Мақтаарал, Жетісай ауданының мақта өңдеу зауыттарының басшылары мен мақта дақылын өсурші агро құрылым басшылары қатысты.
Семинарда «Мақталы Агро» ЖШС жыл басында Түркия мемлекетінің мақта тұқымын дайындаушы «ProGen Tohum» компаниясының жоғары өнім беретін және тұздылығы жоғары егістік жерлерге төзімді (мақта сорттары ВА1010, Лазер, Эдесса, Каризма, Лима) тұқымдық шиттерін алып келіп, мақта дақылын өсіруші шаруаларға ұсынылған болатын.
Аталған тұқымдық шитті «Али» шаруа қожалығы басшысы Әшимов Талғат өзінің 40 гектар егістік алқабына Түріктің ВА1010 сортын егіп, бүгінгі таңда 1 гектар егістік алқабынан 38-40 ц/га өнім алып жатқандығын айтып, шаруаларға келер жылы осы сортты егуге кеңес берді.
Облысы мәслихат төрағасы Н.Әбішов қазіргі таңда облысымызда мақта дақылының бірнеше сорттары егілуде. Бұл дегеніміз мақта өнімділігінің өсуіне кері әсерін тигізуде. Осыған орай сіздер мақта дақылының сапалы өнім беретін тұқымдық шиттерін таңдап, бізге ұсыныңздар, біздер сол тұқымдық шиттерді мемлекет тарапынан қаржыландыруға ықпал жасайтындығын айтып өтті.
«Мақталы Агро» ЖШС мақта өңдеу зауытының басшысы Тастанбеков Сержан, бүгінгі таңда Түркия мемлекетінен келген осы тұқымдық шиттерді сатып алған шарулардың өнімін, біздің зауытқа өткізген жағдайда, нарықтық бағадан 20-25 теңге көлемінде жоғары қабылдап жатқандығын айтты.
Сонымен қатар, отандық және шеттелдік тұқымдарға мемлекет тарапынан қолдаулар қарастырылғандығы жөнінде сала мамандары тарапынан түсіндірілді.
Жиын соңында шаруалар тарапынан түрлі сұрақтар қойылып, сала басшылары тарапынан сұрақтарға жауап берілді.
Бөлісу

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Рейтинг рецепта




Рейтинг*